Dieta fit utożsamiana z tą odchudzającą i pomagającą zrzucić kilka ponadprogramowych kilogramów, często postrzegana jest jako nudna, mało różnorodna i niesmaczna. Większość osób myśli, że je się na niej tylko owsiankę na śniadanie i sałatę z marchewką na obiad. Jak jednak pokazują jadłospisy firm cateringowych, wcale tak nie musi być. Udowadniają one, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy, nadal można sięgać po dania smaczne i urozmaicone. Jakie menu proponują dla osób chcących jeść zdrowo?

Co powinniśmy jeść a czego unikać, by zdrowo się odżywiać na co dzień?

Jeszcze do niedawna zdrowa dieta kojarzyła się z jedzeniem sałaty, którą należało obficie popić wodą. Dziś wiemy, że organizm, aby być zdrowym i właściwie funkcjonować potrzebuje całej gamy witamin i minerałów. Potrzebne są one bez względu na to, czy chcemy utrzymać obecną sylwetkę, czy zrzucić wagę. Mikro- i makroskładniki zawarte są przede wszystkim w owocach i warzywach – to one powinny stanowić podstawę diety. Wśród najzdrowszych warzyw i owoców wymienia się boćwinkę, buraka ćwikłowego, szpinak, cykorie, sałatę małosolną i rzymską, pietruszkę, kapustę, grejpfruta, truskawki, winogrona, jagody, jeżyny, maliny, awokado, banana.

Zdrowy jadłospis powinien również obejmować zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb i orzechów, pełnoziarniste produkty zbożowe i nabiał pochodzący z produktów sfermentowanych. Z codziennego menu wyeliminować należy natomiast sól, cukier i jego pochodne, tłuste mięsa, białe pieczywo oraz używki takie jak alkohol, czy kofeina. Dla organizmu niewskazane jest jedzenie żywności wysoko przetworzonej np. fast foodów czy picie wysoko słodzonych napojów. Niezdrowe przegryzki najlepiej jest zastąpić tymi niskokalorycznymi i zawierającymi witaminy i minerały np. pestkami słonecznika, dyni, orzechami, ziarnami sezamu, suszonymi owocami. 

Czy prowadzenie diety jest trudne?

Zdrowe odżywianie tylko w teorii jest proste. Skomponowanie zbilansowanej diety, która będzie dostarczać organizmowi tego, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jest bowiem zadaniem czasochłonnym i wymagającym dużej wiedzy. Co więcej, czas zabiera nie tylko ułożenie menu, ale i przyrządzenie dań. Precyzyjne odmierzanie składników czy wyliczanie kaloryczności potrawy potrafi zmęczyć. Jeśli więc brak Ci doświadczenia w opracowaniu zbilansowanego menu, nie lubisz, c lub nie masz czasu gotować, dobrym rozwiązaniem będzie zamówienie cateringu dietetycznego na https://fit-catering.pl/produkt/optimal/. Dostarczy on codziennie właściwej porcji witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto catering dietetyczny zagwarantuje zróżnicowane posiłki, które są smaczne i pożywne. Jego menu oparte jest na warzywach, owocach, zdrowych tłuszczach, rybach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, mięsie i nabiale o niskiej zawartości tłuszczu. Zróżnicowanie kaloryczne (od 1200 do 2600 kcal) sprawia, że po dietę sięgnąć może każdy bez względu na to, czy chce utrzymać aktualną wagę, czy ją zrzucić.