Cukier uzależnia jak narkotyk, a osoba, która będzie z niego chciała zrezygnować tak naprawdę będzie mogła poczuć się tak jak alkoholik czy narkoman na odwyku. Pokonanie uzależnienia od cukru będzie bardzo trudne. Słodki smak jest wyjątkową wartością i wiele osób nie wyobraża sobie zrezygnowanie z niego. Dlatego nie ma się co dziwić, że od lat poszukuje się takich rozwiązań, które mogą sprawić, że uda się zastąpić cukier innymi składnikami odżywczymi, które będą bezpieczniejsze dla naszego zdrowia, nie będą uzależniać i nie spowodują chorób cywilizacyjnych. Wśród tych wybranych propozycji znajduje się między innymi ksylitol, o którym dziś chcemy nieco więcej powiedzieć.

Ksylitol – co to takiego?

Ksylitol to substancja naturalna, która znajduje się w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywa, kukurydzy oraz twardym drewnie. Najwięcej znajduje się go w drewnie brzozowym i dlatego nie ma się co dziwić, że coraz częściej pojawia się określenie brzozowy cukier. Nasz organizm również go tworzy mniej więcej około 15 gram dziennie. Co najważniejsze w tej sytuacji ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, a tego właśnie oczekiwaliśmy. Na tym jednak podobieństwa się kończą. Tutaj zamiast 6 atomów węgla mamy jedynie 5 i to sprawia, że ten produkt uzyskuje wartość zasadową a nie kwasową. Dzięki temu będzie w stanie niszczyć bakterie, jest skuteczny w walce z bakteriami jelit, szczególnie tymi, które powodować będą wrzody żołądka, ogranicza pleśń i drożdżaki.

Dużo mniej kalorii

Dla osób, które chcą sobie poradzić z cukrem i go wykluczyć najważniejsze będzie prawdopodobnie to, że ksylitol będzie miał około 40% mniej kalorii niż cukier. W naszym organizmie jest przetwarzany przy udziale niewielkiej ilości insuliny i to sprawia, że IG ma na poziomie 14 krotnie niższym niż cukier. Zaletą będzie to, że przywraca prawidłowy poziom pH w ślinie i dzięki temu nie będzie powodował próchnicy jak cukier. Wręcz przeciwnie niewielkie stany zapalne na dziąsłach czy znaki próchnicy, dlatego można przed snem rozprowadzić nieco ksylitolu po dziąsłach. Dostajemy taki efekt, którym możemy być zaskoczeni: słodycz w ustach, która pomoże w walce z próchnicą.

Na tym nie koniec

Jednak na tym nie kończą się doskonałe wartości odżywcze jakie ma ksylitol. Charakteryzuje się również tym, żę będzie wpływał korzystnie na układ immunologiczny organizmu, może opóźniać procesy starzenia, ułatwia mineralizację może poprawiać przyswajanie wapnia a więc będzie to wpływać wspomagająco przy osteoporozie. Zmniejsza się również znacząco łaknienie cukru. Warto także zwracać uwagę na to, że WHO podkreśla iż ksylitol jest całkiem bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki. Jedyne co musimy zrobić to oczywiście zadbać o to, by przyzwyczaić organizm do nowego składnika. Zacząć można od połowy łyżeczki do herbaty i potem tą dawkę będzie można zwiększać. Jeśli od początku przyjmiemy duże dawki można się niestety spodziewać efektu przeczyszczającego, dlatego trzeba będzie na to uważać, by nie spowodować takich problemów.