Jabłka to jedne z najbardziej rozpowszechnionych i tym samym najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Polska jest europejskim potentatem w ich produkcji, eksportujemy nasze jabłka na cały świat. Jabłka są świetną przekąską, można też wykorzystać je jako źródło soków, przy produkcji alkoholu lub gotowaniu i pieczeniu.

Jabłka są świetną przekąską z kilku względów. Po pierwsze, są bardzo zdrowe, zawierają w sobie sporo witaminy C, a także potas i żelazo. Co jeszcze bardziej istotne, w ich skład wchodzi także błonnik, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze dla naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, jabłka są szczególnie rekomendowane dla osób pozostających na diecie. Uczucie sytości, jakie towarzyszy nam po zjedzeniu jabłka sprawia, że przestajemy być głodni. A wszystko to za cenę zaledwie 55 kalorii, tyle bowiem zawiera ich w sobie średniej wielkości jabłko. Warto przemyśleć tę kwestię przy ustalaniu dietetycznego jadłospisu.

Jabłka nadają się nie tylko do spożywania na surowo. Jednym z popularniejszych dań kuchni polskiej jest kaczka z jabłkami, to wykwintne danie posiada świetne walory smakowe. Podobnie jest również z ciastami, w skład których wchodzą jabłka.

Soki z jabłek można podzielić na dwie podstawowe kategorie. Sok klarowny, przezroczysty jest najczęściej spotykany. Niestety, jego popularność ogranicza się właściwie do smaku, bo pod względem dobroczynnego wpływu na nasz organizm pozostawia wiele do życzenia. Proces jego produkcji usuwa bardzo dużo cennych składników, między innymi pektynę, która świetnie wiąże wodę w naszym układzie pokarmowym, a to przedłuża uczucie sytości. Klarowne soki z jabłek pozbawione są również dużej ilości błonnika i nie posiadają prawie wcale witaminy C. Ich całkowitym przeciwieństwem są mętne soki z jabłek. Wedle ostatnich badań naukowców pracujących na co dzień we Wrocławiu, mętne soki z jabłek są czystym zdrowiem, które pozwala nam zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Dodatkowo błonnik zawierający się w mętnym soku z jabłek pomaga znacząco w procesie redukcji cholesterolu.

Jabłka to zatem samo zdrowie, niezależnie od postaci, w jakiej je spożywamy. Pamiętajmy o tym podczas następnej wizyty w sklepie.