Keczup

Keczup

Keczup to smaczny sos pomidorowy. W sklepach bez problemu można kupić rozwiązania łagodne lub ostre, dostosowując upodobania do indywidualnych smaków domowników. Wiadomo jednak, że zakupiony w sklepie keczup posiada wiele ulepszaczy smaku tudzież konserwantów.

Bez wątpienia nie należą one do produktów zdrowych i pożądanych, dlatego też warto pokusić się o przygotowanie domowego keczupu, najlepiej ze zdrowych, letnich pomidorów, wyhodowanych we własnym ogrodzie. Faktem jest, iż przygotowanie domowego keczupu wymaga czasu i zaangażowania, nie mniej jednak jest on znacznie zdrowszy i smaczniejszy od propozycji kupionych w sklepie. Jak więc przygotować domowy keczup? Możliwości jest wiele, trudno uwierzyć, ale już nasze prababki wykonywały smaczne sosy pomidorowe, obecnie określane mianem keczupu. Podstawowym produktem są oczywiście pomidory. Warzywa te należy rozgotować, przetrzeć przez sitko i odparować. Otrzymana papka stanowi bazę do smacznego keczupu. Kolejnym elementem jest papryka – zielona i czerwona. Wbrew pozorom kolor papryki nie ma tu większego znaczenia, priorytetem jest smak tego zdrowego warzywa. Paprykę także należy rozgotować i przetrzeć. Połączenie tych składników to przysłowiowa połowa sukcesu. W dalszej kolejności należy dodać składniki, które poprawią walory smakowe. Podsmażona cebulka, liść laurowy, lubczyk, ocet, sól i cukier, a także łyżka mąki kukurydzianej, która poprawi konsystencję sosu – to niezbędne składniki, które należy posiadać w celu przygotowania keczupu. Ugotowane pomidory i paprykę należy zmiksować lub zblendować, dodając kolejne produkty w odpowiednich ilościach. Wiele osób dokłada odrobinę świeżych malin, które sprawiają, że kolor sosu jest bardziej wyrazisty. Pozornie wydawać się może, że przygotowanie domowego keczupu jest proste i łatwe. Bez wątpienia jest to stwierdzenie zgodne z rzeczywistością, należy jednak pamiętać, że keczup należy gotować na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Nagrodą za włożony wysiłek jest niepowtarzalny smak oraz świadomość, że przygotowany samodzielnie sos jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.