Wzmocnij odporność jesienią
W sklepach ze zdrową żywnością jest coraz większa ilość produktów z całego świata, które mają wyjątkowe właściwości dla organizmu. Zbliża się sezon infekcji wirusowych, poznaj te, które podnoszą odporność.
Sok z pokrzywy
Dostępny jest w dużych drogeriach i aptekach. Pokrzywa wzmacnia odporność, chroni przed różnymi infekcjami, oczyszcza organizm z toksyn. Jest bogata w żelazo, jest niezastąpiona, kiedy organizm jest osłabiony anemią lub często chorujesz na infekcje wirusowe. Kuracja wzmacniająca i oczyszczająca organizm powinna trwać 2-4 tygodnie. Sok z pokrzywy pij dwa razy dziennie po 25 mililitrów.
Czystek
Chroni przed działaniem wolnych rodników. Napar z tego pochodzącego z krajów śródziemnomorskich ziela ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dostępny jest w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach w postaci suszonego ziela. Pij go zanim nadejdzie jesień przynajmniej przez miesiąc.
Woda kokosowa
Koktajle na bazie wody kokosowej podnoszą odporność. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dużych sklepach spożywczych. Woda kokosowa zawiera witaminę C oraz z grupy B, magnez, potas, fosfor i wapń. Możesz ją stosować także, kiedy masz wysoką gorączkę, gdyż uzupełnia wypłukane elektrolity.
Orzechy makadamia
Są źródłem witaminy E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogate w błonnik i żelazo. Są najbardziej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, jeśli boisz się, że po nich przytyjesz sięgnij po włoskie lub laskowe.
Sok z rokitnika
Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnej przez organizm witaminy C. Witamina, którą zawierają owoce rokitnika ma szczególną właściwość. W odróżnieniu od tej zawartej na przykład w natce pietruszki nie ginie podczas gotowania. Dlatego sok z rokitnika jest bardzo dobrym produktem na zwiększenie odporności organizmu. Łącz go z sokiem z czarnej porzeczki, która także zawiera duże ilości witaminy C.
Produkty te są prawdziwą bombą odżywczą. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią on dobrze zbilansowanej diety.