Osoby dbające o linię mają nierzadko ogromny problem z tym, co może pojawić się na ich talerzu. Nikt nie lubi się głodzić. Tymczasem wędliny dostępne w naszym sklepach ze zdrowiem i dbaniem o linię nie mają za wiele wspólnego. Pełne są konserwantów, sztucznych barwników, polifosforanów. Zwłaszcza te ostatnie przyczyniają się między innymi do rozwoju nadwagi, a później otyłości. Co więc jeść wówczas, gdy mamy ochotę na wędlinę? Najlepiej przygotować ją samodzielnie! Wbrew temu, co mogłoby się wydawać nie jest to wcale ani nadmiernie skomplikowane, ani drogie.

Korzyści dla zdrowia

Wędliny sklepowe to nie tylko zwiększone ryzyko nadwagi i otyłości. To również ryzyko odwapnienia kości, co prowadzić może do rozwoju osteoporozy, trudności z układem pokarmowym i choroby nerek. W przypadku dzieci i młodzieży substancje zawarte w sklepowych wędlinach mogą prowadzić do nadpobudliwości oraz trudności z koncentracją uwagi. Nie trudno domyśleć się, że wiązać będzie się to z ogromnymi problemami z nauką. Wędliny domowe, które przygotować można nie tylko w wędzarni, ale również szybkowarze, a nawet zwykłym piekarniku to pewność, że nasz organizm nie dostaje żadnych szkodliwych dla niego substancji. Bez trudu możemy również określić kaloryczność takiej wędliny, wiedząc wówczas dokładnie ile możemy jej zjeść, aby nie przekroczyć dozwolonej każdego dnia porcji kalorii.

Co można dodać do domowej wędliny?

Wiele zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych. Do najbardziej lubianych przypraw, które doskonale komponują się z domową wędliną należą:

-majeranek;

-lubczyk;

-pieprz czarny;

-ostra papryka;

-kolendra.

Nie można zapominać o czosnku – zwłaszcza wówczas, gdy przygotowujemy domową kiełbasę, która bez czosnku nie będzie smakować tak, jak powinna.

Szynkowar doskonałym rozwiązaniem

To proste urządzenie powinni pokochać wszyscy na diecie, którzy nie wyobrażają sobie śniadań czy kolacji bez wędliny. Pozwala na przygotowanie smacznej wędliny, która jest jednocześnie niezwykle lekka i delikatna. Doskonale sprawdza się w przypadku szynki, która nigdy nie będzie sucha i pozbawiona smaku. Szynkowar daje również gwarancję doskonałego wyglądu wędliny. Nadaje estetyczny kształt. Najpopularniejsze są szynkowary prostokątne, ale dostępne w sprzedaży są także te kwadratowe, okrągłe, a nawet w kształcie serca. Wybór jest naprawdę ogromny.

Może jednak wędzarnia?

Przygotowanie wędliny w wędzarni zajmuje nieco więcej czasu niż w szynkowarze. Daje jednak gwarancję wyjątkowego smaku, który nadaje dym powstający w wędzarni. Jeżeli nie dysponujemy podwórkiem, na którym możemy rozstawić wędzarnię, nic straconego. Obecnie dostępne są wędzarnie elektryczne, które z powodzeniem użytkować można nawet na balkonie. Z ich pomocą również przygotujemy pyszną, zdrową i nie odbijającą się negatywnie na naszej sylwetce wędlinę.

Jeżeli nie obce jest nam nasze zdrowie, a jednocześnie chcemy zachować idealną sylwetkę, należy bacznie przyglądać się temu, co trafia na nasz talerz. Kupne wędliny z pewnością powinny zniknąć z niego jak najszybciej.

Autor:

swojskiwyrob.pl