Przełom maja i czerwca to dla nas czas pierwszych tegorocznych owoców. Wśród nich najpopularniejsze są oczywiście truskawki. Czy powinniśmy je cenić jedynie za doskonałe walory smakowe?

Truskawki to owoce niezwykle rozpowszechnione w naszym kraju. Powstały przy udziale człowieka, są wynikiem pewnego rodzaju zabiegów krzyżujących różne odmiany dziko rosnących poziomek. Dziś możemy delektować się różnymi rodzajami truskawek, w tym całorocznymi, hodowanymi w warunkach cieplarnianych.

Truskawki najzdrowsze są wówczas, gdy spożywane są na surowo i bez żadnych dodatków. Niemniej jednak są jednym z ulubionych dodatków do deserów, ciast i tortów różnego rodzaju. Popularne są również dżemy truskawkowe, również chętnie dodawanego do wielu deserów i potraw serwowanych na słodko.

Powszechnie uważa się, że jedzenie truskawek jest dobrym sposobem na polepszenie kondycji serca. Polega to przede wszystkim na tym, że spożywane owoce mają dużą zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, jednocześnie utrudniając wchłanianie innych tłuszczów, co korzystnie wpływa na cały układ krwionośny ludzkiego organizmu. Ostatnie badania prowadzą również do ciekawych spostrzeżeń. Okazuje się ponad wszelką wątpliwość, że regularne spożywanie truskawek bardzo dobrze oddziałuje na czerwone krwinki, które są wzmacniane dzięki jedzeniu tego rodzaju owoców.

Powszechnie się uważa, że regularne jedzenie truskawek jest również pomocne w redukcji zagrożenia cukrzycą. Fruktoza zawarta w tych owocach odpowiada za lepsze przyswajanie cukrów prostych, co wpływa korzystnie na zdrowie. Truskawki polecane są również osobom cierpiącym na choroby nerek, bo są moczopędne, tym samym pomagając w usuwaniu niebezpiecznych substancji z organizmu chorej osoby.

Truskawki to, najkrócej rzecz ujmując, samo zdrowie. Regularne ich spożywanie ma zatem nie tylko walory czysto smakowe, ale pomaga utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Warto zatem wykorzystać sezon truskawkowy, by choć trochę wzmocnić swój organizm po zimowym osłabieniu. Już niebawem wszakże lato, a wraz z nim nadejdzie pora również na inne, równie smaczne i zdrowe owoce.