Chyba każdy zdaje sobie sprawę z właściwości zdrowotnych warzyw i owoców – jest to fakt niepodważalny. Są źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, ale niestety prócz nich zawierają wiele pestycydów, będących jedyną skuteczną metodą walki ze szkodnikami. Obecność pestycydów pomaga zaopatrzyć markety i inne duże sklepy w taką ilość warzyw i owoców, aby zapotrzebowanie konsumenckie zostało dopełnione, a rolnicy tym samym zminimalizowali straty. Mają jednak swoje minusy, które odbijają się na naszym zdrowiu.

Kumulacja tych substancji w naszym organizmie może doprowadzić do problemów rozwojowych u płodów i dzieci, uszkodzeń układu nerwowego, hormonalnego oraz rozrodczego, a nawet powstawania nowotworów. Niewątpliwie należy minimalizować, a najlepiej unikać spożywania pestycydów – nie zawsze jesteśmy jednak w stanie to zrobić.

Na szczęście istnieją sposoby na (choćby częściowe) pozbycie się ich z warzyw i owoców!

  1. W sklepach ekologicznych możemy zakupić gotowe płyny, które zabijają resztki pestycydów i nawozów, a także bakterie E.Coli, Listerii oraz Salmonelli. Taki płyn można również zrobić samodzielnie, ponieważ nie zawiera on zbyt dużo skomplikowanych składników: woda, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.
  2. Warzywa i owoce można także wypłukać w kwaśnym i alkaicznym odczynie: na 1 litr wody rozcieńczamy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego i przez 2-3 minuty płuczemy w nim warzywa i owoce.
  3. Następnie tworzymy odczyn alkaiczny, mianowicie do 1 litra wody dodajemy łyżkę sody kuchennej i tak jak poprzednio płuczemy w nim warzywa i owoce przez taką samą ilość czasu.
  4. Kolejny sposób to stworzenie roztworu w misce wody, do której dodajemy szklankę octu i 3 łyżki soli morskiej. W takiej mieszance moczymy produkty przez 10 min, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  5. Ten sposób wymaga od nas posiadania rozpylacza. Mieszamy ze sobą 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, łyżkę sody oczyszczonej, szklankę octu oraz szklankę wody. Przelewamy do rozpylacza i spryskujemy nim warzywa i owoce, a po godzinie zmywamy roztwór pod bieżącą wodą.
  6. Świetnym rozwiązaniem jest także kupno urządzenia do ozonowania warzyw i owoców. Bardzo skuteczne i nieszkodliwe dla zdrowia, można używać go także do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Najwięcej pestycydów spotkać możemy w truskawkach, które najbardziej je wchłaniają. Dużo jest ich także w jabłkach, nektarynkach i brzoskwiniach. Na kolejnych miejscach są: seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe i zielony ogórek.

Ostatnie miejsca zajmuje ostra papryka i jarmuż.

Produkty, które są najmniej skażone obecnością pestycydów to awokado, słodka kukurydza, ananas i kapusta. Na drugim miejscu są: cebula, szparagi, mango, papaja. Bez obaw możemy jeść również kiwi, bakłażany oraz grejpfruty.

W trosce o zdrowie nasze oraz najbliższych warto jest być świadomym z zagrożeń płynących z rolnictwa na skalę masową i poszerzać tę wiedzę. Konsekwencje długotrwałego używania substancji chemicznych nie są jeszcze do końca zbadane. Dlatego należy być ostrożnym i minimalizować spożywanie wszelkich takich substancji.