Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który ma nam dawać sił na cały dzień. Czy więc osoby, które decydują się na śniadanie spożywać owsiankę podejmują dobrą decyzję? Oczywiście, że tak. Dla specjalistów od żywienia owsianka to prawdziwa moc dla naszego organizmu. Na jej przygotowanie każdy ma swoje pomysły i to również czyni ją wyjątkową. Można do niej dodawać co nam się rzewnie podoba, ale podstawą będą zawsze płatki owsiane, które mają dać nam siłę na cały dzień.

Owsianka – skomponuj swoje smaki

Jeśli ktoś będzie się decydował na spożywanie owsianki dostarczy do organizmu zdrowe węglowodany w postaci płatków owsianych, które są podstawą takiego posiłku i pod tym kątem jest to wybór doskonały. Nie będzie białego pieczywa, tylko właśnie płatki, które dostarczają nam cennego błonnika. A gdy chodzi o dodatki panuje tutaj dowolność i każdy może szukać odpowiedniej opcji dla siebie. Co takiego dobrze się sprawdzi? Oczywiście suszone owoce to klasyka, jak chodzi o owsiankę, niektórzy decydują się również na świeże owoce: jabłko, banana czy gruszkę. Żeby jednak nie było zbyt sucho trzeba pomyśleć o płynnym dodatku. Klasyką jest mleko, niektórzy zalewają płatki gorącym mlekiem inni wybierają mleko zimne. Ale wydaje się, że zdrowotnie najlepszy będzie jogurt naturalny o niezbyt gęstej konsystencji. W ten sposób mamy dla swojego organizmu zestaw świetnych składników, po których będziemy mieli energię na cały czekający nas dzień.

Zapomnij o sklepowych gotowcach

Jeśli ktoś chce zaczynać dzień z owsianką musi wiedzieć, że jedną racjonalną opcją będzie przygotowywanie jej samodzielnie. Wszystkie pięknie wyglądające, kolorowe sklepowe opakowania to najczęściej cukier z dodatkiem płatków a nie płatki z dodatkami. Jeśli więc chcemy jeść zdrowo owsiankę przygotowujemy samodzielnie, będzie i zdrowiej i taniej. A dodatkowo sami komponujemy sobie dokładnie takie smaki jakie nam właśnie będą odpowiadać. W ten sposób nie musimy jeść takich dodatków, za którymi nie przepadamy.