Kuchnia 5 przemian
Kuchnia 5 przemian

W chwili gdy cywilizacja zachodnia walczy z prawdziwą epidemią otyłości, ludzie pochodzący ze wschodu nie mają takich problemów. Jednym z istotnych czynników zdrowego odżywiania się jest filozofia równowagi pomiędzy duchem a ciałem. Chińska kuchnia 5 przemian gwarantuje utrzymanie organizmu w dobrej formie.

Kuchnia 5 przemian – z czym to się je?

Kuchnia 5 przemian jest coraz popularniejsza wśród ludzi także i w naszym kraju. Gotowanie wedle jej wskazówek nie jest łatwe na początku, trzeba bowiem pamiętać o wielu czynnikach. Kiedy jednak przyzwyczaimy się trochę do gotowania wedle starożytnych chińskich zasad, nie będzie nam łatwo zrezygnować z tego rodzaju kuchni. Nie bez znaczenia jest wyraźnie odczuwalna już po kilku tygodniach poprawa samopoczucia, tak fizycznego jak i psychicznego. Wiele osób uważa kuchnię 5 przemian za dobrą do wykorzystania jako dieta redukująca wagę, jest to jednak coś znacznie więcej, a ewentualna zmiana wagi dotyczy raczej ogólnego zdrowienia organizmu, dobrze reagującego na znacznie zdrowszy styl odżywiania. 

Zasady kuchni 5 przemian:

Chińczycy podzielili produkty na pięć podstawowych smaków, nadając im przy tym nazwy pięciu żywiołów. I tak:

  • Drewno – smak kwaśny: kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino.
  • Ogień – smak gorzki: orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana,  papryka słodka, tymianek, bazylia.
  • Ziemia – smak słodki: groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja.
  • Metal – smak ostry: ryż, cebula, czosnek, kalafior.
  • Woda – smak słony: ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.

Umiejętność gotowania według zasad kuchni 5 przemian w dużym skrócie polega na przygotowywaniu potraw w określonej kolejności. Zasady dotyczą zarówno przygotowania jednego posiłku, gdzie wyznaczają poszczególne etapy dodawania określonych smaków, jak również ściśle regulują ważność spożywania posiłków w ciągu dnia. Jeśli chodzi o kolejność przygotowania potraw, to produkty należy dodawać zgodnie z przytoczoną powyżej listą.
Chińczycy zalecają jeść jak najwięcej rano, nieco mniej w południe i najmniej wieczorem, przy czym ten ostatni posiłek powinien się odbyć około godziny 18. Na pewno nie jest to łatwe w naszych zabieganych czasach, warto jednak poświęcić trochę czasu na zadbanie o własne zdrowie.
Sporo ciekawych przepisów można znaleźć na stronie http://www.5przemian.net.pl/.